Łuszczyca – czy dieta ma na nią wpływ?

Coraz częściej zwraca się uwagę na to, jaki wpływ na przebieg chorób przewlekłych ma dieta.

W większości przypadków łuszczyca objawia się przed 30 rokiem życia. (fot. shutterstock)

Przykładem takiego schorzenia jest łuszczyca, która jest zapalną chorobą skóry, a w niektórych przypadkach także stawów, o podłożu autoimmunologicznym.

Wiele przeprowadzonych dotychczas badań wskazuje, iż nieodpowiedni sposób odżywiania ma wpływ na przebieg tej dermatozy i nasila procesy zapalne. Zmiana nawyków żywieniowych jest zatem bardzo ważna, ponieważ pozwala ograniczyć zaostrzenia choroby i uniknąć dalszych powikłań, głównie ze strony układu sercowo-naczyniowego. 

Łuszczyca – obraz kliniczny

Jest to choroba o złożonej etiologii, dlatego jej ujawnieniu sprzyja interakcja czynników genetycznych, środowiskowych, immunologicznych oraz psychosomatycznych. Jest niezakaźna, ale uwarunkowana genetycznie. Ma także związek ze schorzeniami wynikającymi z zaburzeń metabolizmu m.in. z cukrzycą, chorobami układu krwionośnego, otyłością, czy dyslipidemią. Może samoistnie ustępować i nawracać. Dotyka około 5% populacji, najczęściej przedstawicieli rasy kaukaskiej. W większości przypadków łuszczyca objawia się przed 30 rokiem życia. 

Istotą choroby jest nadmierna proliferacja naskórka. W wyniku czego dochodzi do  powstawania wykwitów w formie ciemnoczerwonych grudek pokrytych srebrną „łuską”, które powiększają się i łączą ze sobą. Najczęściej zmiany lokalizują się na skórze głowy, łokciach, kolanach, dolnej części pleców, dłoniach i stopach. 

Łuszczyca – wpływa diety na jej przebieg

Dieta ograniczająca objawy łuszczycy powinna opierać się na hamowaniu powstawania stanów zapalnych i prewencji chorób sercowo-naczyniowych. Przebieg dermatozy poprawia przestrzeganie diety ubogokalorycznej, bogatej w warzywa i owoce oraz suplementacja wielonienasyconymi kwasami tłuszczowymi (WNKT), a także ograniczenie spożycia glutenu, tłuszczy zwierzęcych, mięsa, produktów wysoko przetworzonych i używek.

Rola diety niskokalorycznej

Liczne badania wskazują na związek łuszczycy z otyłością. Nieprawidłowa mała ciała zwiększa ryzyko wystąpienia łuszczycy oraz przyczynia się do cięższego przebiegu choroby. Związek ten można tłumaczyć wspólną patogenezą zapalną tych chorób. Aktywność adipocytów osób otyłych przyczynia się do nadprodukcji cytokin prozapalnych. Zmniejszenie masy ciała poprzez obniżenie kaloryczności diety prowadzi do redukcji stężenia cytokin i markerów prozapalnych w surowicy krwi, a tym samym powoduje zahamowanie występowania układowych cech zapalenia. 

Rola WNKT

Bardzo ważny w diecie jest odpowiedni stosunek kwasów omega-6 do omega-3. Przedstawicielami pierwszej grupy są m.in. kwas arachidonowy i linolowy. Przykładami kwasów z grupy omega-3 są natomiast kwas linolenowy, eikozapentaenowy (EPA) i dokozaheksaenowy  (DHA). WNKT uczestniczą w syntezie eikozanoidów regulujących czynności wielu tkanek. Zaliczają się do nich  prostaglandyny, prostacykliny, tromboksany, leukotrieny i lipoksyny, które powstają w reakcjach katalizowanych przez cyklooksygenazy (COX) i lipooksygenazy (LOX).

Kwasy z grupy omega-6 są źródłem czynników o charakterze prozapalnym, prozakrzepowym i kurczącym naczynia. Natomiast kwasy z grupy omega-3 działają przeciwnie oraz hamują reakcje z udziałem kwasów omega-6. Utrzymanie odpowiedniego stosunku między wspomnianymi kwasami pozwala na zachowanie równowagi procesów powstawania eikozanoidów i tym samym regulacje mechanizmów zapalnych. Zaleca się obniżenie stosunku kwasów omega-6 do omega-3. Dobrym źródłem dla kwasów omega-3 jest dieta śródziemnomorska.

Rola diety wegetariańskiej

Rezygnacja z mięsa i jego przetworów pozwala na zmniejszenie podaży kwasu arachidonowego uczestniczącego w mechanizmie reakcji zapalnej. Dodatkowo dieta wegetariańska pozwala na mniejsze spożycie nasyconych kwasów tłuszczowych i cholesterolu, co pomaga w utrzymaniu prawidłowej wagi. U wegetarian stwierdzono także wyższe stężenia związków o działaniu przeciwutleniającym w surowicy krwi i niższe triglicerydów, kwasu moczowego oraz białka CRP. Dzięki czemu zmniejsza się narażenie na stres oksydacyjny i produkcję wolnych rodników, które nasilają procesy zapalne. 

Ograniczenie spożycia glutenu

Istnieją doniesienia wskazujące na związek łuszczycy z zespołem złego wchłaniania i enteropatią. Jedna z teorii głosi, że zaostrzenie objawów łuszczycy może być związane z nasiloną migracją bakterii, spowodowaną zwiększoną przepuszczalnością błony jelit w przebiegu nietolerancji glutenu. Istnieją także badania, które biorą pod uwagę osoby z łuszczycą i współwystępującymi przeciwciałami antygliadynowymi, u których zastosowanie diety bezglutenowej pozwoliło na poprawę przebiegu dermatozy. Wyniki tych badań są jednak niejednoznaczne i zagadnienie to stanowi przedmiot dalszych rozważań wśród naukowców.

Wpływ stosowania używek

U osób palących tytoń wykazano zwiększone ryzyko zaostrzenia łuszczycy, ponieważ nikotyna wpływa na układ immunologiczny. Natomiast alkohol przyczynia się do produkcji prozapalnych cytokin, nasila uwalnianie histaminy i stymuluje produkcję wolnych rodników, co również pogarsza przebieg choroby.

Źródła:

  1. https://luszczyca.edu.pl/ [dostęp: 22.11.2020]
  2. Stawczyk M. i wsp. Znaczenie diety w łuszczycy — przewlekłej układowej chorobie zapalnej, Forum Zaburzeń Metabolicznych 2011, tom 2, nr 3, 205–212
  3. https://www.mp.pl/pacjent/dieta/diety/diety_w_chorobach/135720,dieta-w-luszczycy [dostęp: 23.11.2020]
  4. Wasiluk D., Ostrowska L., Stefańska E., Czy odpowiednia dieta może być pomocna w leczeniu łuszczycy zwykłej?, Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2012, Tom 18, Nr 4, 405-408
  5. Antosik K i wsp., Rola diety i żywienia w leczeniu łuszczycy, Hygeia Public Health 2017, 52(2): 131-137
  6. Owczarczyk-Saczonek A., Placek W., Czy dieta w łuszczycy ma znaczenie?, Przegląd Dermatologiczny 2014, 101, 319–326

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

LiveChat, Inc. – usługa Pharm:assistant

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu medycyna.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo