Jak dieta wpływa na nasze zdrowie?

Odpowiednio zbilansowana dieta jest ważna na każdym etapie życia. Warunkuje odpowiednie funkcjonowanie wszystkich układów i narządów. Spożycie, jakich składników pokarmowych jest rekomendowane, a których powinno się unikać?

Wpływ czerwonego mięsa na zdrowie

Mięso jest źródłem dobrze przyswajalnego białka oraz składników mineralnych i witamin takich jak: cynk, żelazo, witaminy z grupy B. Ponadto zawiera cholesterol i tłuszcze (w tym kwasy tłuszczowe nasycone). Jako wysokie spożycie mięsa przyjmuje się co najmniej 200 g mięsa na osobę na dobę. Dieta zachodnia charakteryzuje się dużym spożyciem mięsa i wiąże się z większym ryzykiem choroby niedokrwiennej serca, udaru, zawału serca. W mięsie znajduje się L-karnityna, która w jelicie zostaje przekształcona w N-tlenek trimetyloaminy (TMAO), która sprzyja rozwojowi miażdżycy. Istnieje związek pomiędzy wyższym spożyciem czerwonego mięsa a występowaniem nadciśnienia tętniczego i hiperlipidemii. 

Ogólnoświatowa produkcja mięsa na początku lat 60. XX wieku nie przekraczała 70 milionów ton i z czasem wzrosła pięciokrotnie, do ponad 330 milionów ton w 2017 roku. W tym czasie liczba ludności wzrosła ponad dwukrotnie – z 3 miliardów do 7,6 miliardów. Wskazuje to na rosnący trend większej konsumpcji mięsa. Przeciętny mieszkaniec Europy spożywa rocznie około 80-90 kg mięsa. Na przestrzeni ostatnich lat obserwuje się w Polsce malejącą tendencję spożycia mięsa. W 2017 roku wynosiło ono 78,5 kg, a w 2019 roku 61 kg na osobę. Przypuszcza się, że wynika to z całkowitej rezygnacji z jedzenia produktów mięsnych u części społeczeństwa i wzrostem ich spożycia u pozostałej części populacji.   

Wyniki amerykańskiego badania Health Professionals przeprowadzonego wśród pracowników ochrony zdrowia wskazują, że wzrost spożycia przetworzonego mięsa wpływa na wzrost ryzyka zgonów z powodu chorób nowotworowych. Oszacowano, że zmniejszenie jego spożycia (do około 42 g na dobę) wiązało się ze zmniejszeniem o 9,3% ogólnej liczby zgonów wśród mężczyzn i 7,6% liczby zgonów wśród kobiet. 

Mięso czerwone w porównaniu z innymi produktami pochodzenia zwierzęcego takich jak mleko, jogurty, sery, jajka, znacznie zwiększa ryzyko incydentów sercowo-naczyniowych. Przeprowadzono badanie prospektywne na europejskiej populacji z 9 krajów z udziałem 409 885 osób. W ciągu 12,6 lat analizowano związek pomiędzy spożyciem pokarmów zwierzęcych a ryzykiem choroby niedokrwiennej serca (ChSN). Dodatkowa porcja 100 g na dobę mięsa czerwonego wiązała się z wyższym ryzykiem zawału serca o 25% w ciągu 4 lat. Zastąpienie 100 kcal dziennie z produktów mięsnych przez 100 kcal z ryb, jogurtów, sera lub jaj zmniejszała ryzyko ChSN o około 20%. Mięso białe miało obojętny wpływ na ryzyko ChSN, a spożycie ryb je zmniejszało.  

Czytaj również: Dieta a wrzodziejące zapalenie jelit

Wytyczne żywieniowe dla Amerykanów na lata 2020-2025

Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (United States Department of Agriculture – USDA) i Departament Zdrowia i Opieki Społecznej (Department of Health & Human Service – HHS) po raz dziewiąty opublikowały wytyczne żywieniowe, które prezentują aktualne zalecenia dotyczące zasad zdrowego odżywiania. Nowe zalecenia, stworzone w oparciu o rzetelne badania, stanowią korektę istniejących wytycznych i stanowią efekt prac ponad 100 ekspertów. Informują, jakie składniki pokarmowe są uważane za szkodliwe i powinny być wyeliminowane z diety oraz jakie pokarmy powinny są zdrowe.

Zwraca się uwagę na przestrzeganie schematu zdrowego żywienia na każdym etapie życia, wybieranie żywności o dużej wartości odżywczej, zaspokajanie potrzeb życiowych warzywami, owocami, zbożami, zamiennikami, produktami mlecznymi, soją i białkiem, ograniczanie żywności i napojów, które zawierają dużo cukrów, tłuszczów nasyconych i sodu. Eksperci podkreślają, że podstawowymi elementami zdrowej diety powinny być ziarna, w tym co najmniej połowa pełnych ziaren, nabiał, w tym mleko beztłuszczowe lub o małej zawartości tłuszczu, produkty zawierające białko, w tym chude mięso, drób i jajka, oleje roślinne. 

Przez pierwsze 6 miesięcy życia zaleca się, aby niemowlęta były karmione wyłącznie mlekiem mamy. Po tym czasie u niemowląt powinno rozpocząć się rozszerzanie diety pokarmami uzupełniającymi. W sytuacjach, gdy nie ma możliwości karmienia mlekiem matki, niemowlęta w 1. roku życia powinny być karmione mieszankami wzbogaconymi w żelazo. Zaraz po narodzinach powinno rozpocząć się suplementację witaminy D.. Dzieci karmione piersią powinny otrzymywać dodatkowe produkty bogate w cynk i żelazo. 

Dieta ma określony limit spożycia cukru, sodu, tłuszczów nasyconych i alkoholu. U dzieci poniżej 2. roku życia, zalecono unikanie produktów i napojów z dodatkiem cukru. Spożycie dzienne sodu powinno wynosić maksymalnie 2300 mg w przypadku osób powyżej 14. roku życia, 1800 mg u dzieci w wieku 9-13 lat, 1500mg u dzieci w wieku 4-8 lat oraz 1200 mg w przypadku najmłodszych dzieci. Ilość cukru w diecie nie powinna przekraczać 10% kalorii dziennie. Maksymalne dozwolone spożycie tłuszczów nasyconych wynosi natomiast 10%. 

Suplementy diety – powszechnie znane, ale czy wystarczająco zbadane?

Suplementy diety to produkty należące do kategorii żywności. Szacuje się, że 20% suplementów diety zawiera, co najmniej jeden nie dopuszczony składnik. Okazuje się, że w przypadku stosowania beta-karotenu i witaminy E udowodniono zwiększone  ryzyko rozwinięcia chorób nowotworowych. Światowa Organizacja Badań nad Rakiem – World Cancer Research Fund jest przeciwna zażywaniu suplementów diety w prewencji nowotworów. Według międzynarodowych badań aż 12-58% suplementów przeznaczonych dla osób aktywnych fizycznie zawiera substancje zakazane przez Światową Agencję Antydopingową. W USA do Krajowego Rejestr Suplementów Diety najczęściej zgłaszane są preparaty ziołowe, a następnie preparaty na odchudzanie. 

Suplementy ziołowe, a zwłaszcza mieszanki wielu ziół mogą negatywnie wpływać na działanie leków. Zawartość substancji czynnych w suplementach diety jest większa, niż naturalnie w roślinach ze względu na stosowanie ekstraktów lub dodawanie syntetycznie otrzymywanych analogów. Nie znamy także interakcji pomiędzy ziołami i stosowanymi lekami. 

Liczne metaanalizy potwierdziły brak skuteczności suplementów diety, zawierających chitosan, chrom, kofeinę, ekstrakt z gorzkiej pomarańczy i zielonej herbaty, znanych z reklam jako skuteczne w zwalczaniu otyłości. Dopuszczona na początku lat 90. w USA do stosowania w preparatach na odchudzanie efedryna, została wycofana w 2004 r. z powodu groźnych skutków kardiologicznych, ze zgonami włącznie. Sibutramina dopuszczona do obrotu pod koniec lat 90., jako lek hamujący apetyt, w 2010 roku została wycofana ze względu na powikłania sercowo-naczyniowe. Pomimo tego, w Chinach, w Polsce oraz we Włoszech jest wciąż dostępna w suplementach diety, sprzedawanych w celu obniżenia masy ciała.  

Czytaj również: Zasady żywienia zdrowych niemowląt – Stanowisko PTG

Dieta a depresja i zaburzenia nastroju

Dieta antydepresyjna powinna być dietą jak najmniej prozapalną. Spośród produktów spożywczych o najwyższych stężeniach przeciwutleniaczy wyróżnia się przyprawy (oregano, imbir, cynamon, kurkuma), owoce i warzywa (jeżyny, truskawki, maliny, jagody), produkty na bazie niesłodzonej czekolady, orzechy i nasiona. Działanie tych produktów jest związane ze stymulacją wzrostu pożytecznych bakterii (Lactobacilli i Bifidobacteria) w jelicie grubym oraz hamowaniem patogennych bakterii, wywierając działanie podobne do prebiotyków. 

Dieta oparna na dużych ilościach polifenoli i tłuszczy zawartych w orzechach, oliwie z oliwek oraz tłustych rybach zmniejsza ryzyko zaburzeń depresyjnych. Ikra okazuje się być najlepszym źródłem tłuszczów ze względu na zawartość DHA w lizofosfatydylocholinie. Rekomenduje się spożywanie dużych ilości awokado. Zjedzenie jednego awokado (150 g) zwiększa absorpcję witaminy A prawie 7-krotnie, a absorpcję alfa-karotenu 4,8-krotnie. Prawie 13-krotnie zwiększa natomiast konwersję prowitaminy A do aktywnej formy witaminy A. 

Produkty fermentowane są w stanie poprawić funkcjonowanie osi mózgowo-jelitowej. Udowodniono, że codziennie spożywanie 100 g jogurtu probiotycznego zawierającego dwa szczepy Lactobacillus acidophilus LAS i Bifidobacterium factis BB-12 (zawartość bakterii min. 1 x 107 CFU) powodowało podobną poprawę nastroju (redukcję lęku, depresji i stresu), jak stosowanie wielogatunkowej kapsułki probiotycznej zawierającej 7 bakterii probiotycznych (Lactobacillus casei, L. acidophilus, L. rhamnosus, L.bulgaricus, Bifidobacterium breve, B. longum, Streptococcus thermophilus). Spożywanie kefirów i kiszonek w dużych ilościach jest polecane ze względu na zawartość licznych gatunków żywych bakterii i drożdży (takich jak Saccharomyces cerevisiae, Saccharomyces unisporus, Candida kefyr). 

W profilaktyce zaburzeń nastroju istotne jest również unikanie spożycia niektórych produktów, będących czynnikami prozapalnymi, takich jak czerwone mięso i  jajka. Wiążą się one z powstawaniem tlenków amin, mających działanie aterogenne. L-karnityna stosowana u sportowców z zaburzoną funkcją mikrobiomu może również pobudzać proces aterogenezy. 

Źródła:

  1. https://kongres-zywieniowy.waw.pl/strefa-merytoryczna-2/
  2. https://www.news-medical.net/news/20201229/Dietary-Guidelines-for-Americans-2020-2025-Include-grains-as-a-healthy-eating-pattern-at-any-life-stage.aspx
  3. https://www.dietaryguidelines.gov/ 
  4. Co jelito ma wspólnego z depresją, wykład prof.  dr hab. n. med. Ewy Stachowskiej dostępny na YouTube na kanale Move Your Genes (dostęp z dn. 20.03.2021r.)

Szanowni Państwo,

Farmacja.net sp. z o. o. przetwarza Twoje dane osobowe zbierane w Internecie, w tym informacje zapisywane w plikach cookies, w celu personalizacji treści oraz reklamy, udostępniania funkcji mediów społecznościowych oraz analizowania ruchu w Internecie.

Kliknij „Zatwierdź i przejdź do serwisu”, aby wyrazić zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez farmacja.net sp. z o .o. , Zaufanych Partnerów Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności) i pozostałych, szczegółowo opisanych w ustawieniach zaawansowanych.

Zgoda jest dobrowolna i możesz ją w dowolnym momencie wycofać w ustawieniach zaawansowanych.

Ponadto masz prawo żądania dostępu, sprostowania, usunięcia lub ograniczenia przetwarzania danych. W polityce prywatności znajdziesz informacje jak zakomunikować nam Twoją wolę skorzystania z tych praw.

Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Twoich danych znajdują się w polityce prywatności.

Instalowanie cookies itp. na Twoich urządzeniach i dostęp do tych plików.

Na naszych stronach internetowych używamy technologii, takich jak pliki cookie i podobne służących do zbierania i przetwarzania danych eksploatacyjnych w celu personalizowania udostępnianych treści i reklam oraza analizowania ruchu na naszych stronach. Te pliki cookie pomagają poprawić jakość treści reklamowych na stronach. Dzięki tym technologiom możemy zapiewnić Ci lepszą obsługę poprzez serwowanie reklam lepiej dopasowanych do Twoich preferencji.

Nasi zaufani partnerzy to:

Facebook Ireland Limited – prowadzenie kampani remarektingowych i mierzenie ich efektywności – Irlandia (EOG)

Google Ireland Limited (Google Adwords, DoubleClick Ad Exchange, DoubleClick for Publishers Small Business) – zarządzanie kampaniami reklamowymi, ich analiza i pomiary ruchu na stronach Serwisu – Irlandia (EOG)

Google Incorporated (Google Analytics, Google Cloud Platform, GSuit, Google Optimize, Google Tag Manager, Google Data Studio) – obsługa kampanii reklamowych, analizowanie ruchu na stronach Serwisu i obsługa poczty firmowej, analiza sposobu korzystania z Serwisu przez Użytkownika – USA (poza EOG)

Comvision sp. z o. o. – wysyłanie informacji marketingowych dotyczących Serwisu – Polska (EOG)

Benhauer sp. z o.o. – prowadzenie kampanii remarketingowych i mierzenie ich efektywności, e-mail Marketing – Polska (EOG)

LiveChat, Inc. – usługa Pharm:assistant

Oświadczenie

Dostęp do zawartości serwisu medycyna.pl jest możliwy dla osób uprawnionych do wystawiania recept lub osób prowadzących obrót produktami leczniczymi.

Ustawienia zaawansowane Wstecz
logo