Pobiotyk zawiera żywe kultury bakterii probiotycznych Bacillus coagulans MTCC 5856 o korzystnym dla zdrowia działaniu potwierdzonym w badaniach klinicznych. Klinicznie przebadany i bezpieczny probiotyk. Odkryty w 1933 roku pierwotnie pod nazwą Latobacillus sporogenes - obecnie jako Bacillus coagulans. Naturalnie mikrokapsułkowany dla stabilności. Produkuje wyłącznie kwas mlekowy L+ jedyną biologicznie aktywną postać. Rozmnażają się w przewodzie pokarmowym. Wzrastają optymalnie w temp. 30-37° C i optymalnym pH w zakresie 5.5-6.2. Kwaśne środowisko wytworzone przez produkcję L(+) kwasu mlekowego i inne związki przeciwdrobnoustrojowe zapobiega rozwojowi chorób wywołujących drobnoustroje jak Clostridia, które są odpowiedzialne za produkcję niepożądanych gazów. Ze względu na naturę tworzenia zarodników, probiotyk przetrwa produkcję, spedycję i magazynowanie bez utraty żywotności. Nie wymaga warunków chłodzenia. Jest stabilny w wysokiej temp.- potwierdzone badaniami. Nadają się dla wegan i wegetarian. Probiotyk wytwarza tylko kwas mlekowy L(+), który jest całkowicie i sprawnie metabolizowany do glikogenu. Inne probiotyki mogą powodować wystąpienie kwasu mlekowego D(-), który jest metabolizowany powoli, a nadmiar może powodować skutki uboczne. Wskazania: zespół jelita drażliwego inaczej (IBS), biegunka z powodu ostrego lub przewlekłego zapalenia żołądka i jelit, złe trawienie wraz z towarzyszącą biegunką, zaparcia, zapalenia pochwy, osłonowo przy antybiotykoterapii.