Wyszukaj produkt
Nutilis Clear
prosz.
1 op. 175 g
Doustnie
ŚŻ
100%
72,00
Do postępowania dietetycznego w dysfagii.
Przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce w chłodnym, suchym miejscu. Nie przechowywać w lodówce. Po otwarciu przechowywać w szczelnie zamkniętej puszce, w chłodnym, suchym miejscu (nie w lodówce) i zużyć w ciągu 2 m-cy od pierwszego otwarcia puszki.
Produkt nie jest przeznaczony do stosowania pozajelitowego. Stosować pod nadzorem lekarza. Stosować wyłącznie do zagęszczania napojów i pokarmów. Produkt nieodpowiedni do stosowania jako jedyne źródło pożywienia. Nie stosować u dzieci w wieku poniżej 3 lat. Stosować ostrożnie u pacjentów wymagających diety niskosodowej.
Środek żywieniowy na bazie gumy ksantanowej, do zagęszczania płynów (napojów i pokarmów). Środek żywieniowy ma postać białego, bezwonnego, neutralnego w smaku proszku. Szybko gęstnieje. Po dodaniu do napojów lub pokarmów pozwala zachować ich przejrzystość. Wykazuje oporność na działanie amylazy, co pomaga chronić przed aktywnością tego enzymu w jamie ustnej. W konsekwencji płyn zagęszczony środkiem żywieniowym lepiej utrzymuje swoją konsystencję w jamie ustnej, co pomaga w bezpieczniejszym przełykaniu. Szybko gęstnieje. Pozwala zachować przejrzystość.
Skład: 100 g produktu zawiera: węglowodany (57,6 g) w tym cukry 3,7 g, błonnik 28 g, białko 0,8 g, sól 3,8 g, sód 1500 mg, potas < 40,0 mg, chlorek < 30,0 mg, wapń < 20,0 mg, fosfor < 50,0 mg, magnez < 20,0 mg.
Konsystencja syropu: aby zagęścić 200 ml płynu, należy dodać 1 miarkę preparatu. Konsystencja kremu: aby zagęścić 200 ml płynu, należy dodać 2 miarki preparatu. Konsystencja budyniu: aby zagęścić 200 ml płynu, należy dodac 3 miarki preparatu. (1 miarka = 3 g). Używać wyłącznie miarki załączonej do opakowania. Umyć ręce. Używać czystych naczyń. Upewnić się, że wieczko puszki jest czyste. Dodać zaleconą ilość proszku do szklanki lub miski. Powoli dodawać płyn, ciągle mieszając. Mieszać, aż proszek całkowicie się rozpuści. W celu zagęszczenia przetartych pokarmów, dodawać proszek, aż do uzyskania wymaganej konsystencji. Przygotować porcję do spożycia i spożyć w ciągu 2 h. Niewykorzystaną pozostałość wyrzucić.
|
|
|